46 – NÆRE HELSETJENESTER
Kommunehelsetjenesten er grunnmuren i helsetilbudet. Fastlegene, legevakt, skolehelsetjenesten og pleie- og omsorgstjenesten er de viktigste støttespillerne i arbeidet med å forebygge sykdom og å følge opp pasientene når ulykker eller sykdom inntreffer.
Fastlegene har en nøkkelposisjon i både behandling av pasienter og som portvakt inn til de høyspesialiserte tjenestene på sykehusene. De er også hjørnesteinen i legevakt, som sikrer befolkningen tilgang til akutt helsehjelp hele døgnet der de bor. Fastlegetjenesten er under sterkt press. Det er avgjørende å sette i verk tiltak for å sikre innbyggerne et trygt og godt fastlegetilbud også i framtida.
Organiseringen av helsevesenet er viktig for innbyggernes opplevelse av tilbudet. Todelingen av helsevesenet, med en kommunehelsetjeneste og en spesialisthelsetjeneste, medfører utfordringer som kan gjøre det vanskelig å yte helhetlige helsetjenester. Samhandlingsreformen har ikke løst alle samarbeidsutfordringene mellom kommune- og spesialisthelsetjenester. Det er nødvendig å bedre samarbeidet mellom de ulike aktørene til beste for pasientene. De Grønne vil utrede, forsøksvis innen noen avgrensede områder, en helhetlig helsetjeneste uten nivådeling.
De Grønne vil:
- Styrke fastlegeordningen gjennom økt rekruttering, for eksempel ved å gjøre prosjektet ALIS Vest (allmennleger i spesialisering) til en nasjonal ordning.
- Gjøre det lettere å etablere seg som fastlege og redusere insentivene til lange pasientlister ved å styrke grunntilskuddet til nye fastlegehjemler og gjøre det slik at basistilskuddet øker mindre etter et visst antall pasienter.
- Legge til rette for større andel av fastlegene blir ansatt i kommunene.
- Fremme en god og lokalt tilpasset legevaktordning i kommunene.
- Å øke antallet leger i spesialisering (LIS1) med to hundre årlig i stortingsperioden for å dekke behovet for spesialister i både sykehusene og primærhelsetjenesten.
- Sikre gode og trygge tilbud gjennom graviditet, fødsel og barseltid bl.a. gjennom å sikre god nok jordmordekning over hele landet. (likelydende punkt i kap. 58)
- Evaluere samhandlingsreformen og utrede muligheten for ett nivå i helsetjenesten innenfor avgrensede områder for å unngå at mennesker blir kasteballer mellom dagens ulike nivåer.
- Øke mulighetene for desentralisert utdanning av helsepersonell.
- Innføre gratis fastlege frem til fylte 18 år.
- Sikre tilgang til nødvendige helsetjenester og medisiner til papirløse medmennesker.
- Gjennomføre et nasjonalt løft for tidlig innsats gjennom helsestasjoner og skolehelsetjenesten med øremerkede midler og bemanningsnorm basert på Helsedirektoratets anbefalinger.
- Etablere systemer for bedre samhandling mellom skolehelsetjenesten, barnevernet, psykisk helsevern og fastlegene.
- Sikre lavterskeltilbud for mennesker med psykiske lidelser.
- Utjevne sosial ulikhet i tannhelse ved å styrke og utvide stønadsordningene for nødvendig tannhelsetjenester.
- Bygge ut det tilrettelagte tannhelsetilbudet til tortur- og overgrepsutsatte og personer med sterk angst for tannlegebehandling.
- Trappe opp satsingen på e-helse også for tannleger, for å sikre bedre samhandling med den øvrige helsetjenesten.
-
06.01.2021På et eller annet sted i dette kapitlet bør det komme frem at MDG vil bevare Ullevål sykehus, og støtter en trinnvis rehabilitering/utvikling av dette sykehusområdet. Vi er motstandere av utsalg av Ullevåltomten til fordel for miljøfiendtlig mastodontutbygging av Rikshospitalet på Gaustad. (Dette er et spm av nasjonal betydning, ikke bare Oslo-politikk, og forsvarer derfor sin plass i programmet.) (Merk at jeg prøver å formulere dette positivt, og ikke henfalle til gammel ml-sjargong av typen «Nei til rasering av ...» (henger igjen hos mange i det politiske miljø)).