73 – ASYL- OG FLYKTNINGPOLITIKK
Vi lever i en verden der flere titalls millioner mennesker er på flukt. De Grønnes asyl- og flyktningpolitikk bygger på asylretten og solidaritet med dem som flykter. Noen land velger nå å stenge grensene for mennesker i nød. Da er det særlig viktig at Norge fører en human, anstendig og forutsigbar flyktningpolitikk, med forankring i menneskerettighetene og anbefalingene fra FNs høykommissær for flyktninger. Asylinstituttet skal beskytte mennesker med reelle beskyttelsesbehov. Dette forutsetter en individuell og rettssikker behandling av asylsøknader.
Tett og forpliktende samarbeid i Europa og med land i Europas nærområder er nødvendig for å ivareta asylsøkeres og flyktningers grunnleggende rettigheter. Det er verken etisk akseptabelt, rettslig forsvarlig eller bærekraftig for det europeiske samarbeidet at enkeltland får brorparten av byrden med å saksbehandle asylsøknader og sikre rettighetene til det store flertallet asylsøkere og flyktninger som ber om beskyttelse i Europa. I påvente av felleseuropeiske løsninger på tvers av hele EU, vil De Grønne styrke samarbeidet med andre EU-land i såkalte “koalisjoner av villige” om rimelig ansvarsfordeling for asylsøkere, og om evakuering ved akutte humanitære situasjoner i flyktningleirer innenfor Europas grenser.
FNs klimapanel og FNs naturpanel advarer om at klima- og naturkrisen kan tvinge mange til å måtte flytte og flykte i årene som kommer. Politikk for å løse klima- og naturkrisen, kombinert med sikre fred og sikkerhet, styrke demokrati, menneskerettigheter og utvikling er avgjørende for å skape en verden der færre ser seg nødt til å flykte fra sine hjem.
De Grønne vil:
- Styrke den humanitære bistanden for å hjelpe internt og regionalt fordrevne mennesker.
- Grunnlovsfeste retten til å søke asyl.
- Ta imot langt flere kvoteflyktninger enn i dag, og som et minimum følge FNs anbefalinger.
- Jobbe for et felles europeisk asylsystem som forsvarer asylretten og skaper en rettferdig og fornuftig fordeling av asylsøkere mellom europeiske land.
- Bidra til internasjonale løsninger for å gi beskyttelse til mennesker som flykter på grunn av klimaendringer og naturødeleggelser, og jobbe for at Norge skal ta imot et gitt antall slike flyktninger årlig.
- Arbeide for internasjonale avtaler som sikrer lovlige veier til Europa for de som trenger beskyttelse.
- Samarbeide med andre europeiske land om å relokalisere asylsøkere fra områdene rundt Middelhavet, og ikke gjennomføre Dublin-returer til Hellas, Italia og andre utsatte land så lenge kapasiteten der er utilstrekkelig.
- Arbeide for å oppheve flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia.
- Ta initiativ til felleseuropeiske løsninger for å sikre tilstrekkelig søk- og redningskapasitet i Middelhavet.
- Sikre rettighetene til barn og andre sårbare grupper på flukt ved å gjeninnføre rimelighetsvilkåret for internflukt, som sier at ingen skal sendes tilbake til flukt i hjemlandet om det blir vanskelig for dem å klare seg.
- At myndighetene ikke skal tilbakekalle statsborgerskap, og som et minimum innføre en foreldelsesfrist for tilbakekallelse. Barn skal ikke tape sitt statsborgerskap, uavhengig av foreldrenes sak. (Likelydende punkt i kap. 60)
- Overføre ansvaret for alle enslige mindreårige asylsøkere til barnevernet, legge større vekt på barnets beste i asylsaker og sikre at Barnekonvensjonen alltid trumfer innvandringspolitiske hensyn.
- Verne om retten til familieliv ved å fjerne urimelige barrierer for familiegjenforening, deriblant søknadsgebyr og inntektskrav.
- Forkorte saksbehandlingstiden i asyl- og familieinnvandringssaker.
- Styrke rettssikkerheten for asylsøkere ved å innføre topartsprosess i Utlendingsnemnda, tilby flere timer rettshjelp og sikre forutsigbare bevilgninger til spesielle rettshjelpstiltak.
- Styrke kompetansen hos utlendingsforvaltningen i LHBTI+-spørsmål og sikre mulighet til å søke asyl i Norge for mennesker som flykter på grunn av sin kjønnsidentitet eller seksuelle legning.
- Gi arbeidstillatelse og rett til helsehjelp til papirløse mennesker uten oppholdstillatelse som av ulike årsaker ikke kan bli sendt til hjemlandet.
- Gi asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse fra dagen de har søkt asyl.
- Sikre etterforskning og oppfølging av forsvinningssaker av barn fra asylmottak.
- Følge FNs konvensjon om statsløses stilling, innføre en definisjon av statsløshet i lovverket, gjøre statsløshet til et selvstendig oppholdsgrunnlag og ikke frata noen statsborgerskapet hvis det fører til at de blir statsløse.
- Oppheve ordningen med midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år.
- Legge til rette for og motivere til frivillig retur, og gjennomføre raskere retur etter endelig avslag.
- Bedre forholdene på Trandum, blant annet ved å utvide tolketilbudet, innføre uavhengig psykologfaglig kompetanse, sørge for menneskerettslig holdbar behandling av de som bor der og begrense opphold til maks 72 timer.
- Stoppe dagens praksis med opphør av flyktningstatus.
- Ikke returnere mennesker til land som FN definerer som utrygge.
- Sikre at UDI har ressurser til å få ned ventekøene i asylmottak, og gi grundig og rask saksbehandling av søknader om asyl, opphold og familiegjenforening.
- Kartlegge asylsøkeres fysiske og psykiske helsetilstand kort tid etter ankomst.
- Styrke kompetanse om sårbare asylsøkere hos UDI og ansatte ved asylmottak.
-
04.12.2020Jeg mener at det er viktig at dette ikke bare gjelder barn, men også voksne som kommer i denne situasjonen ved at de kom til landet som barn og blir straffa når de så er blitt voksne.