Meny

2 – Et levende demokrati

Demokratiet bygger på flere historiske bevegelser som har bidratt til å styrke og utvide menneskers rettigheter og velferd. Det omfatter blant annet borgerrettsbevegelser, bevegelser som har kjempet for kvinners rettigheter og i Norge særlig også arbeiderbevegelsen. Slike bevegelser har gitt samfunnet vårt sterke tradisjoner for samarbeid, og har sikret enkeltmenneskers grunnleggende rettigheter, beskyttelse mot diskriminering og mulighet til deltagelse. 

Grønn politikk bygger videre på dette arbeidet, og søker å skape en politikk i solidaritet med sårbare grupper i vårt eget og andre land, med fremtidige generasjoner og med dyr og natur. 

Maktfordeling og ansvarliggjøring

Makt skal ikke samles på få hender. Det er et demokratisk ideal at ansvaret som folkevalgt utøves på rundgang, av forskjellige mennesker i alle samfunnslag. Det motvirker stillstand, maktkonsentrasjon, avmakt og utenforskap. Dette idealet krever også at alle må sikres gode forutsetninger for å delta i demokratiet, gjennom tilgang på informasjon og kunnskap. 

Også mennesker i demokratisk forankrede maktposisjoner kan gjøre feil og begå urett. Et sterkt demokrati er avhengig av at makthaverne kan ettergås og holdes til ansvar. Ytringsfrihet, en fri presse, organisasjonsfrihet, et rikt kulturliv og et sterkt sivilsamfunn er derfor forutsetninger for et godt demokrati. 

Lokaldemokrati 

Samfunnet formes av livene vi lever, der vi bor. I et grønt samfunn skal beslutninger tas nærmest mulig ressursene som skal forvaltes og menneskene det gjelder. For å sikre rettighetene til mennesker og natur på tvers av geografi må staten samtidig sikre klare og gode rammer.

Bred deltagelse og medbestemmelse 

Demokrati og medborgerskap utøves på mange nivåer og arenaer. Sivilsamfunnet, lokale møteplasser, offentlige etater, utdanningsinstitusjonene og arbeidsplassen er viktige påvirkningskanaler i folks hverdag. Medbestemmelsesretten på disse arenaene må sikres. Et grønt samfunn dyrker et mangfold av måter å delta og påvirke på.

Samtidig er det flere grupper som faller utenfor det representative og formelle demokratiet. En fragmentert offentlighet kan true fellesskapet og kan stå i veien for god informasjon. Derfor er det et selvstendig mål at ungdom, eldre, minoriteter og andre grupper som risikerer å  falle utenfor slik samfunnet er organisert i dag, aktivt blir inkludert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • 28.12.2022
    Teksten antyder at fagrørsla er den viktigaste demokratibygger i Noreg. Eg er usikker på om den fortjener denne førsteplassen og trur teksten er litt unøyaktig? Ved å stryke "i Norge særlig også" blir teksten meir nøytral
  • 28.12.2022
    Dette blir for laust og er prega av litt gamaldags tankesett. Kva er ein ressurs når material og natur ikkje skal utvinnast, men gjennbrukast? Prinsipielt skal me redusere bruk av det me idag kallar ressursar eller naturressursar. Dette avsnittet opnar for at tilfeldig busatte få rikeleg betalt for å øydelegge sin natur. Det er eit dårleg prinsipp. For å unngå denne dobbelkommunikasjonen kan ein fjerne "ressursene som skal forvaltes og" Menneskene er oftast den største ressursen
  • 28.12.2022
    Eg saknar "Eit medmenneskeleg samfunn i økologisk balanse" dumt å kutte ut noko som er så bra og her er ein fin plass å ha det.
  • 02.01.2023
    Enig med Kjell Magne.
  • 29.01.2023
    ved feile beslutninger, skal det være rom for tilgivelse
  • 29.01.2023
    Beslutningene må tas i tråd med gjeldende lover, retningslinjer og klare overordnede planer. Ikke alltid nærmest mulig ressurser. små kommuner er som oftest sårbare mtp faglig kompetanse, konkurrerer med hverandre om arbeidsplasser, ressurser osv, og har ikke økonomisk ryggrad til å sette krav til utbygger. andre eksempler kan være - vindkraftverk, eller enda nyere problemstilling - manko på strøm i Nord-Norge. jeg er for lokaldemokrati, men i så fall må det sikres gode rammer for dette, før det skal fungere ( nå tenker jeg ressursutvinning); evt må utvikling av regionene løftes opp ett nivå, eller til side - regionråd, utviklingsråd (?)
  • 29.01.2023
    "Medbestemmelsesretten på disse arenaene må sikres" - legg til - og synligjøres. vi må nå ut til dem som aldri høres, men kanskje sitter med både brukerinnsikt og gode ideer. vi må sanke meninger mer aktivt.
  • 29.01.2023
    glemte å legge ved at medbestemmelse bør være universelt utformet
  • 29.01.2023
    veldig viktig punkt!
  • 17.03.2023
    Prinsipielt enig, men i praksis bidrar denne tankegangen ofte til lite helhetlige avgjørelser, for eksempel med tanke på matjord (kommunene ser bare "sin" lille jordlapp, og ikke den nasjonale matsikkerheten) og naturnedbygging, etablering av næringsliv og industri: det er ofte en kamp mellom kommunene om å tiltrekke seg attraktive bedrifter, som sørger for at det etableres flere næringsparker enn det som egentlig trengs, med konsekvens at naturen bygges ned. Jeg tror likevel det er riktig å ha dette i et prinsipprogram, men vi trenger bedre politiske svar på problemene jeg skisserer her enn vi har i dag. Ihvertfall hvis løsningene våre ikke skal være sterkere statlig styring, som de langt på vei er i dag.