Meny

3 – Grønn økonomi

Målet for en grønn økonomi er å sørge for gode liv for alle, nå og i framtiden. Da må ressurser forvaltes og fordeles på en slik måte at menneskerettighetene ivaretas, og slik at mennesker kan leve gode liv. Forbruket må samtidig være innenfor naturens tålegrenser. Innenfor disse rammene må den grønne økonomien stimulere til kreativitet, samarbeid og skaperkraft.

I løpet av 1800- og 1900-tallet har både liberale og sosiale bevegelser bidratt til å gjøre mange menneskers liv bedre. I Norge har den økonomiske politikken og blandingsøkonomien sikret et høyt velstandsnivå. En grønn økonomi bygger videre på arven fra disse bevegelsene. Det omfatter samarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene. Det krever en aktiv industri- og næringspolitikk, et omfordelende skattesystem og et godt sosialt sikkerhetsnett. Den grønne økonomien hviler i tillegg på solidaritet: med de mest sårbare blant oss, med mennesker i andre land, med fremtidige generasjoner og med dyr og natur.

Ressurser i kretsløp 

Verdiskaping må skje på lag med naturen, og vi kan også lære av den for å utvikle en mer skånsom og langsiktig produktiv økonomi. I tillegg til økonomisk bærekraft må økologisk og sosial bærekraft være reelle styringsmål, både lokalt og nasjonalt. Samfunnet må innrettes for å tåle svingninger i produksjon og forbruk, og unngå sløsing og svinn. En slik økonomi krever at ressurser går i kretsløp. Vi kan ikke hente mer ut av naturen enn det som kan gjenskapes eller tilbakeføres. Vi kan heller ikke slippe mer ut i naturen enn den kan håndtere.

En rettferdig økonomi

Både lokalt, nasjonalt og internasjonalt må velstand fordeles slik at ulike mennesker kan ta del i fellesskapet, bidra til flokken og få mulighet til å leve frie liv. Små forskjeller bidrar til gode, tillitsfulle samfunn, og gjør det lettere å sikre gode liv for alle basert på begrensede naturressurser. Boligsektoren må reguleres på måter som sikrer rettferdighet og muligheten til å leve gode liv i ulike boformer.

Sterk beredskap og forsyningssikkerhet

Grønn politikk prioriterer langsiktighet og forebygging. For å sikre en levelig fremtid for alle må vi bevare naturmangfoldet, bekjempe klimaendringer og iverksette nødvendige beredskapstiltak. Det krever at vi forvalter jordsmonn, blå og grønne arealer og skogen i et evighetsperspektiv. Samfunnet må ha beredskapsplaner for å takle situasjoner hvor flere mennesker er i bevegelse bort fra konfliktsoner og uro, utløst av energimangel, matmangel og ekstremvær.

Forsyningssikkerheten er avgjørende for beredskapen. Selvforsyningsgraden må være så høy som det lokale ressursgrunnlaget og naturen tåler. Det betyr en jordbruks- og fiskeripolitikk som baserer seg på vårt lokale ressursgrunnlag, lokale verdikjeder, norske mattradisjoner og gode arbeidsvilkår for matprodusentene. Det sikrer god og sunn mat til befolkningen, og hindrer unødvendig press på andre lands ressurser. Dette må likevel ikke stå i veien for rettferdig handel.  

Myndighetene må sørge for velfungerende infrastruktur, som sikrer trygg forsyning av varer og tjenester. Framtidas energisystem må på sin side bygge på klima- og miljøvennlige energikilder og på effektiv energibruk. Et robust energisystem krever at vi kan utveksle strøm med våre naboland. 

En demokratisk økonomi

Økonomien er resultatet av hvordan vi forvalter våre felles ressurser. Derfor skal verdiskapingen komme samfunnsborgerne til gode. Det betyr at vi må begrense og snu konsentrasjonen av rikdom. Kapital er også makt, og må ettergås gjennom transparens og demokratisk kontroll. Markedskreftene må reguleres slik at det ikke lenger er de som har mest fra før, som alltid får mer.

Desentralisert eierskap og næringsstrukturer med små og mellomstore bedrifter er viktig for å skape deltagelse, nærhet til beslutninger og maktspredning. Det sikrer forsyning og tjenester der folk bor. Samvirker og alternative eierskapsmodeller som fremmer samarbeid er spesielt viktig der produksjon ikke kan drives av lønnsomhet alene.

Arbeidslivet, næringslivet og det offentlige kan ikke alene oppfylle alle menneskelige behov. Derfor utgjør sivilsamfunnet en vesentlig del av en grønn økonomi. Det gir mer omsorg, sosiale møter og meningsfulle oppgaver som folk trenger for å ha gode liv.

En gründervennlig stat 

Næringslivet i Norge har fått til fantastiske ting og gjort Norge til et rikt land. Næringslivet løser samfunnsoppgaver, gir folk arbeid og glede, skaper liv i lokalsamfunnene og kan løse flere oppgaver på andre og bedre måter enn offentlige institusjoner. 

Næringslivet trenger tydelige og forutsigbare rammebetingelser. Vi skal sikre norsk konkurransekraft i et langtidsperspektiv, og bruke våre fortrinn til å utvikle teknologi og løsninger som folk i andre land, naturen og fremtidige generasjoner trenger. 

En liten økonomi med stort ansvar

Norge er et rikt land, med unike forutsetninger for grønn verdiskaping. Samtidig er vi helt avhengig av verden rundt oss, både for å ivareta forsyningssikkerheten og for å samarbeide om globale utfordringer. Vi er en del av en internasjonal og global økonomi. 

Vårt unike utgangspunkt gir også et stort ansvar. Menneskerettigheter og beskyttelse av livsgrunnlaget skal løftes i all økonomisk samarbeid med andre land. I grønn økonomi tar vi hensyn til ringvirkningene våre valg har på folk i resten av verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  • 28.12.2022
    Me kan godt konkludere med: "Et robust energisystem krever at vi kan utveksle strøm med våre naboland. ", men det er ikkje eit ufråvikeleg prinsipp. Det er vanskeleg å sjå korleis ellers energimarknaden skal organiserast, men her kan setninga strykast. Forsyningssikkerhet er ikkje berre avhengig av "effektivt energibruk" (som heller ikkje er eit energisystem), men òg lavare energibruk gjennom smartare forbruk som me får frå sirkulærøkonomien. Set punktum etter energikilder og legg til ny setning: "Gjennom effektiv energibruk og sirkulært materialforbruk vil vi sikre forsyningssikkerheten ved å rdusere enrgibehovet."
  • 28.12.2022
    Enig i at bustadsektoren er viktig, men ikkje i at den må trekkasts fram i prinsippprogrammet. Den blir kasta ut mot lesaren og me lurer på kvifor akkurat bustadpolitikk bør trekkast fram her. Stryk derfor den siste setninga.
  • 28.12.2022
    Det høyrest fint ut å lære av naturen, men biologen i meg vrir seg litt når eg les slikt. Prinsippet bak naturen er sløsing og inneffektivitet. Det er dette som gjev grobotn til naturmangfaldet. Menneske må i motsetnad vere effektive og slutte å sløse. Om me kan ha ein politisk gjevinst på denne formuleringa skal eg heller belite meg.
  • 28.12.2022
    setninga som byrjar "Det betyr en ...." er veldig lang og arbeidstilhøva er ikkje heilt naturleg del av den. Avslutt heller med "....verdikjeder og norske mattradisjoner." Neste setning blir då: Gode arbeidsvilkår for matprodusentene er også viktig i arbeidet med å sikre god og sunn mat til befolkningen, og hindrer unødvendig press på andre lands ressurser." Rettferdighet er ulikt fordelt blandt folk, men uansett er det vanskeleg å forstå kvifor handel blir trekt inn her. Eg foreslår å stryke siste setning.
  • 30.12.2022
    Kommentar til setningen: Forbruket må samtidig være innenfor naturens tålegrenser. Overalt og også i MDG ser jeg at fokus settes på forbruk og forbrukerne. Den andre siden av forbruket er produksjon og produsenter. I mainstreamøkonomisk tenkning ser man for seg to likeverdige parter som søker sin egennytte. Dermed ser man bort fra den enorme rollen reklame, trender og kjøpepress spiller. Mye av vår identitet / selvvurdering er knyttet til inntekt og hvor stor kjøpekraft vi har. Vi drives til overforbruk også fordi vi skal kunne vise at vi har like mye fint som naboen. Det er viktigere å sette fokus på overproduksjon enn overforbruk. Det er produsentene som "tar" og "lager" i den lineære produksjonsprosessen. Samtidig mener jeg at alle har ansvar. Derfor følgende forslag: Produksjon og forbruk må være innen for naturens tålegrenser.
  • 02.01.2023
    Jeg er veldig skeptisk til avsnittet slik det nå står. For det første mener jeg at grønn ideologi og økonomi står i tydelig kontrast med den økonomiske tekningen som har blitt fremmet av liberale og sosiale bevegelser, og som har ført til store miljøødeleggelser og klimagassutslipp. På bakgrunn av dette reagerer jeg på formuleringen "grønn økonomi bygger videre på arven fra disse bevegelsene". For det andre mener jeg at "en aktiv industri- og næringspolitikk" ikke bør være en del av partiets politikk, og i minste fall ikke en del av prinsipprogrammet. For det tredje så mener jeg det er unødvendig å gjenta de tre solidaritetsprinsippene. Det er tilstrekkelig at disse fremgår av innledningen.
  • 02.01.2023
    Veldig enig med Kjell Magne.
  • 02.01.2023
    God pressisering frå Ellen. Jens Petter har òg gode refleksjonar og spesielt "en aktiv industri- og næringspolitikk" kan forståast som ei konservativ fortsetting av dagens lineære aktivitet og må kuttast eller de må endrast til: " en sirkulær industri- og næringspolitikk". Då blir det kanskje litt for mykje sirkulør/kretsløp i teksen?
  • 29.01.2023
    til siste setning skulle jeg gjerne ha lagt til - ombruk og gjenbruk. evt ny ekstra setning om at den grønne økonomien også skal stimulere til ombruk og gjenbruk
  • 29.01.2023
    ...reelle styringsmål, både lokalt og nasjonalt. - gjerne legge til også globalt - vi er en del av internasjonal økonomi også.
  • 29.01.2023
    boligpolitikken er en viktig faktor for økonomi, utvikling og geopolitikk. jeg synes det er på sin plass å nevne den, og stadfeste at ulike former av bosetninger må sikres sin eksistens. boligpolitikk er også en del av grønn utvikling.
  • 29.01.2023
    Kjempeviktig!
  • 29.01.2023
    Her burde vi også nevne at det må være større grad av samarbeid mellom næringen og myndigheter for å komme til best resultat innen lover og krav.
  • 17.03.2023
    Jeg har et anstrengt forhold til ordet "flokken" sånn som Per Fugelli brukte det. Det føles litt som en klam sosialdemokratisk omfavnelse som du er et dårlig menneske hvis du velger å stå utenfor. Det er det motsatte av mangfold, det er noe annet enn frihet, og jeg tror det assosieres tungt med nettopp sosialdemokratiet. Vi skal være et blokkuavhengig parti. Bytte ut med "fellesskapet"? Ellers enig i at det blir litt for detaljert å nevne boligsektoren i et prinsipprogram.